STOCKHOLM - Het noodlijdende Zweedse automerk Saab geeft de Zweedse rechter donderdag een nieuw financieel plan waarmee de huidige reorganisatie door kan gaan. Dat meldden Zweedse media dinsdagochtend op basis van bronnen dichtbij het proces.

Volgens het plan betaalt het Chinese automerk Youngman nog deze week de belastingaanslag van Saab van circa 3,3 miljoen euro.

Voorts zou nog eens 20 miljoen onderweg zijn, voor het einde van het jaar gevolgd door nog eens 10 miljoen. Circa 22 miljoen euro is nodig om de lonen van november en december te betalen.

Maandag meldde directeur Rachel Pang van Youngman al dat haar bedrijf nieuw geld naar Saab stuurde en met het Zweedse automerk werkt aan een toekomstplan.

Afbreken

Saabs curator Guy Lofalk vroeg de Zweedse rechter vrijdag om het afbreken van de reorganisatie, omdat de financiële middelen van Saab uitgeput waren. De rechtbank in Vänersborg komt vrijdag met een besluit.

Maandag trad Martin Larsson, de rechterhand van Saabtopman Victor Muller, terug uit de raad van bestuur van het bedrijf, zo bleek uit een aanvraag bij de Zweedse bedrijfsregistratiedienst Bolagsverket.