AMSTERDAM - Honda kijkt met argusogen naar het succes van de Nissan Qashqai in Europa. Om die het hoofd te bieden, wil het merk zelf met een dergelijke crossover komen.

“We zijn jaloers op de verkoopcijfers van de Nissan Qashqai en overwegen zelf ook zo’n soort auto te gaan brengen,”

Honda-bass Takanobu Ito laat er geen gras over groeien tijdens een vraaggesprek op de Tokio Motor Show. Hij vertelt in het vakblad Automotive News hoe hij verkopen in Europa wil opvoeren.

Drie kwartalen

In de eerste drie kwartalen van dit jaar verkocht Nissan in West-Europa van de Qashqai met een aantal van 153.079 stuks meer dan het totale modellenprogramma van Honda, dat bleef steken op 105.918 stuks.

In geheel Europa verkoopt Honda in de eerste tien maanden negentien procent minder dan  vorig jaar. Nissan verkoopt juist zestien procent meer. In 2007 schreef Honda voor het laatst winst in ons werelddeel. Toen werden nog 311.743 auto’s verkocht. Nu zijn er tot en met oktober nog maar 128.333 Honda’s verkocht in Europa.

Jazz-reeks

Om een ommekeer te bereiken komt Honda volgend jaar met een nieuwe 1,6-liter dieselmotor die minder dan 100 gr/km uitstoot. Verder is er natuurlijk de geheel nieuwe Civic en de CR-V. “Daarna moeten we gaan nadenken over een uitbreiding van de Jazz-reeks,” waarmee hij meer carrosserievarianten van die auto bedoelt.

“Verder overwegen we een A-segment-auto in Europa. Op termijn wil Honda weer meer dan 300.000 auto’s gaan verkopen. Daarmee wordt een marktaandeel bereikt van meer dan twee procent. Op het moment blijft dat in Europa hangen op 1,1 procent.