AMSTERDAM - Na de protesten van 1 december bij Nedcar, is er een petitie gestuurd naar het Mitsubishi-hoofdkantoor in Japan. Het antwoord is inmiddels binnen.

De inhoud daarvan blijft geheim, maar de vlag in Born gaat in elk geval niet naar buiten.

Nedcar wacht nog steeds op een antwoord van Mitsubishi over de toekomst van de autofabriek als daar aan het einde van 2012 de productie van de Colt wordt gestaakt.

Het telkens uitstellen van de bekendmaking van die plannen zet inmiddels kwaad bloed bij de werknemers die twee weken geleden kortstondig het werk neerlegden. Tijdens die demonstratie werd een petitie overhandigd aan de directie met de vraag om een vlug besluit voor de vestiging in Limburg.

Japan

Het antwoord op die petitie is inmiddels binnen vanuit Japan. “Die reactie is doorgestuurd naar de vakbonden. Over de inhoud doen we geen mededelingen,” vertelt de woordvoerster van Nedcar.

Ook de vakbonden houden de kaken op elkaar. In elk geval gaat daar de champagne vanavond niet open. “Het is een typisch Japans bericht,” vertelt Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen. “Tamelijk ondoorgrondelijk en zonder concreet antwoord.”

Vervolg

Maandag of dinsdag gaat de vakbond het personeel informeren over het vervolg. “Wellicht volgen er nog acties. De werknemers willen hun ongenoegen uiten.”

Naast het wachten op een antwoord van Mitsubishi is bij Nedcar sinds april een taskforce bezig die zoekt naar mogelijke nieuwe klanten. “We willen natuurlijk de overcapaciteit van de fabriek benutten en inmiddels is er een handvol mogelijkheden,” vertelt Severijns, die geen concrete voorbeelden wil noemen.

“Wanneer we een groot automerk structurele klant hebben, kan het nog één tot twee jaar duren voordat die de fabriek betrekt. Dan komt er dus een overgangsperiode voor de fabriek.” Bij Nedcar worden dit jaar 40.000 tot 45.000 auto’s gebouwd. De fabriek heeft een capaciteit van meer dan 200.000 exemplaren per jaar.