AMSTERDAM - Bij pick-ups denk je doorgaans aan grote, benzineslurpende, Amerikaans ogende bakbeesten. Toch kan het ook anders, bewijst Smart met deze For-us concept.

Inderdaad, de concept is wel op de Unites States gericht, maar wijkt verder op elk punt af van een traditionele pick-up.

Om maar met de afmetingen te beginnen, met z’n lengte van 3.547 mm is de For-us nou niet bepaald gigantisch te noemen, maar wel een dikke 800 mm langer dan de huidige Smart ForTwo. Ook de breedte van 1.506 mm en de hoogte van 1.701 maken het niet echt tot een imposante verschijning.

Het laadplatform meet 900 mm en de laadklep kan elektrisch uitschuiven en omlaag klappen om belading te vergemakkelijken. Geheel in Smart traditie biedt het vrij minimalistische interieur plek aan slechts twee inzittenden.

Idee

Het idee van de pick-up als benzine slurper kan ook meteen overboord gezet worden, want de For-us is elektrisch aangedreven. Die aandrijflijn kennen we al uit de elektrisch aangedreven Smart ForTwo en bestaat uit een 55 kW en 130 Nm sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft.

Voeding komt van een lithium-ion accupakket dat een capaciteit van 17.6 kWh heeft. Daarmee heeft de pick-up een snelheid die ‘boven 120 km/h’ ligt. Over de actieradius worden nog geen uitspraken gedaan, mar van de elektrische ForTwo bedraagt die 140 kilometer.

Volgende maand staat de For-us als concept car op de autobeurs in Detroit. Men benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen over een eventuele productieversie van de mini pick-up. Het design geeft echter aan in welke richting Smart de komende jaren wil, het vertoont dan ook grote overeenkomsten met de eerder dit jaar gepresenteerde Forvision.