AMSTERDAM - Dodge stoft in de VS de typenaam Dart weer af voor een nieuw compact model. Die is direct afgeleid van ‘onze’ Alfa Romeo Giulietta.

Dodge werkt voor de Amerikaanse markt aan een model dat is gebaseerd op de Alfa Romeo Giulietta. Deze foto’s zijn het eerste levensteken daarvan en er wordt al meteen gemeld dat de nieuwe kleine Dodge als Dart door het leven gaat. Eerder werd die in de jaren ’60 en ’70 gebruikt voor een klein model van het merk.

De Dart is de eerste auto uit het Chrysler-modellenportfolio dat Italiaanse genen krijgt. De Amerikanen hopen zaken die kenmerkend zijn voor de Alfa, zoals de wegligging en de veiligheid, over te kunnen brengen op de Dart. Dodge spreekt over een ‘2013’-model, wat betekent dat we hem halverwege volgend jaar op de markt kunnen verwachten. Op 1 september is de officiële onthulling.

Voor het motorenaanbod wordt gesproken over een ‘Tigershark’ 2,0-liter motor die ongetwijfeld is bedoeld voor deze R/T-versie. Verder is er de 1,4-liter turbo Multiair en de 2,4-liter Multiair. Alle zijn het viercilinders en aan diesels waagt Dodge zich niet. De nieuwe Dart wordt vanaf volgend jaar geproduceerd in de Belvidere II fabriek, en is daarmee een Amerikaans product.