AMSTERDAM - De compacte SUV van Ford begint steeds concretere vormen aan te nemen. Voorheen reed-ie nog rond als mule, nu heeft Ford de echte auto gecamoufleerd op straat losgelaten.

De compacte SUV van Ford komt mooi op tijd. De Kuga groeit namelijk flink en daardoor is er meer dan ooit ruimte voor een compactere cross-over onder dat model.

De nieuweling gaat waarschijnlijk het Fiesta-platform gebruiken. Onder de kap komen Ecoboost-motoren te liggen. Denk daarbij aan de huidige viercilinders, maar ook de nieuwe 1,0-liter driecilinder is een waarschijnlijke kandidaat. In Europa komt de auto ook met diesels.

Net als de Fiesta en de Focus wordt deze cross-over een ‘wereldauto’, die naast in Europa ook in bijvoorbeeld Amerika en Azië op de markt komt. Wanneer Ford ‘m aan ons laat zien, is nog even afwachten.

Debuut

Bij de onthulling van de Evos designconcept in september meldde Ford ons dat de eerste exponent met het nieuwe design ‘begin januari’ wordt getoond, en het zou goed kunnen dat dit om deze compacte SUV gaat. Dat zou een debuut op de NAIAS in Detroit in januari betekenen. Een marktintroductie rond de jaarwisseling van 2012/2013 ligt dan voor de hand.

Ford is niet het enige merk dat bezig is met de ontwikkeling van een compacte cross-over. Ook Opel is al flink aan het testen met een compacte SUV, die onder de Antara in het gamma komt. Die verwachten we rond dezelfde tijd als deze Ford.