AMSTERDAM - De OPC mag dan wel de allersportiefste Opel Insignia zijn, dieselrijders hoeven zich vanaf komend jaar zeker niet tekort gedaan te voelen.

Er komt namelijk een nieuwe topdiesel voor de Insignia beschikbaar.

Het gaat om de Opel Insignia 2.0 Biturbo CDTI. Door twee sequentiële turbo’s is het vermogen 195 pk. Het maximumkoppel is 400 Nm. De sprint naar 100 km/h kost 8,7 seconden en de topsnelheid is 230 km/h.

De handgeschakelde versies hebben standaard een start-stopsysteem. Ondanks het forse vermogen blijft het gemiddeld verbruik beperkt tot 4,9 liter per 100 km (vierdeurs sedan). De CO2-uitstoot is 129 g/km (sedan).

De Opel Insignia 2.0 Biturbo CDTI komt als Sport of als Cosmo. De Nederlandse vanafprijs is ook al bekend: 38.795 euro. De Sport is alleen met handbak, bij de Cosmo kan de koper kiezen uit een handbak of een automatische transmissie.

Super Sport

De auto verschijnt in de eerste maanden van 2012 bij de dealers. Ander Insignia-nieuws: de vierwielaangedreven versies kunnen vanaf volgend jaar met een zogenaamd Super Sport-onderstel worden besteld. Deze kopers krijgen de HiPerStrut-voorwielophanging van de OPC voor een extra scherp stuurgedrag.

Tot slot heeft Opel ook het pakket veiligheidsvoorzieningen uitgebreid met een nieuw radarsysteem achter de voorgrille. Insignia-klanten kunnen voortaan namelijk tevens kiezen voor de radargebaseerde Adaptive Cruise Control (ACC).

Dit nieuwe systeem houdt de geselecteerde snelheid niet alleen aan tijdens het rijden, maar past deze ook automatisch aan de verkeersomstandigheden aan om een vooraf ingestelde veiligheidsafstand ten opzichte van de voorliggende auto’s te respecteren.

Andere functies

Samen met dit radarsysteem zijn er nog andere functies beschikbaar, zoals de Following Distance Indication (FDI). Dit systeem informeert de bestuurder informeert over de afstand tot de auto voor hem.

Het Forward Collision Alert (FCA) zorgt voor een visueel en auditief signaal om de bestuurder te waarschuwen voor een naderende botsing met een voorligger. Tot slot is er de Collision Imminent Braking (CIB), die het voertuig automatisch vertraagt wanneer er een botsingsrisico wordt gedetecteerd.