AMSTERDAM - De Amerikanen van het automerk Aptera hebben het bijltje er bij neergegooid.

Eén van de vreemdste eenden in de bijt bij de opkomst van de elektrische auto in de afgelopen tijd is Aptera, dat met de buitenaards ogende Type-1 op de markt wilde komen.

Inmiddels was het plan afgezwakt naar een wat realistischer model, dat nog het meest deed denken aan en Toyota Camry. De financiering is echter niet meer rondgekomen, zodat Aptera wordt opgedoekt.

Het plan met de Type-1 werd geschrapt nadat investeerders dachten dat die misschien iets té niche was en het massapubliek niet zou aanspreken. Tachtig procent van de vijfduizend mensen die een aanbetaling voor de auto hebben gedaan, hebben hun geld terugontvangen.

Dertig banen

Het verdwijnen van Aptera kost dertig banen in de regio van het Amerikaanse Carlsbad. Het was de bedoeling dat er in een oude General Motors fabriek in productie op gang zou komen, waarbij ruimte was vor 1.400 werknemers. Aptera zocht nog naar een privésponsor om de lening van 150 miljoen dollar van de Amerikaanse overheid te ondersteunen.

De Camry-achtige auto had ruimte moeten bieden aan vijf personen en een prijs van onder de 30.000 dollar moeten hebben. Het elektriciteitsverbruik zou gelijkwaardig zijn aan een benzineverbruik van 1,2 liter op 100 km.

Aptera is opgericht in 2005. Aanvankelijk zou de Type-1 aan het einde van 2009 op de markt moeten zijn gekomen. “We waren dichter bij dan ooit om onze visies te realiseren, maar helaas was het geld op,” vertelt CEO Paul Wilbur in een verklaring. In de loop van de jaren zijn er tientallen miljoenen dollars in de ontwikkeling gestoken.