AMSTERDAM - PSA trapt binnenkort af met de nieuwe driecilindermotoren. Die zijn voor het eerst te vinden in de Peugeot 208. Deze week is de productielijn in Trémery ingewijd.

Vanaf volgend voorjaar wordt de helemaal nieuwe Peugeot 208 leverbaar met driecilinder benzinemotoren.

De fabriek Trémery in Moselle, in Oost-Frankrijk, is al klaar voor de productie. PSA is in 2008 met het project begonnen en heeft 717 miljoen euro geïnvesteerd. Er zijn 1.200 ingenieurs bij betrokken geweest en het heeft 52 patenten opgeleverd.

De motor komt met vermogens van 68 en 82 pk en de fabrikant beweert dat er 25 procent brandstof kan worden bespaard vergeleken met de vorige generatie viercilinders. De fabriek heeft een capaciteit van 640.000 exemplaren. Door de nieuwe motor worden vijfhonderd extra banen gecreëerd bovenop de 3.720 die er nu al in Trémery zijn.

Na de 208 zal de driecilinder zich al een olievlek over het PSA-programma uitbreiden. Denk daarbij aan de C3 en de DS3, maar ook auto’s uit het D-segment zoals de C4 en de opvolger van de 308 zullen ‘m waarschijnlijk ontvangen. De Ford Focus is daarbij de wegberijder, met zijn 1,0-liter Ecoboost.