AMSTERDAM - De Stichting Autobelangen strijdt tegen de geplande verhoging van de verkeersboetes. Die moet al op 1 januari 2012 ingaan.

De stichting die zichzelf opwerpt als belangenbehartiger voor de automobilist gaat handtekeningen verzamelen en die aanbieden in een petitie.

In het AutoWeek Journaal maakte Wouter van Embden van de Stichting Autobelangen zijn plannen bekend. Het kabinet verhoogt de verkeersboetes met ingang van 2012.

Zo gaat de boete die je krijgt voor niet handsfree bellen in de auto omhoog van 180 naar 220 euro. Over een rijstrook met daarboven een rood kruis rijden kost 220 in plaats van 180 euro en zo zijn er nog meer voorbeelden van boeteverhogingen.  

“Wij vinden die verhoging van de boetes buiten iedere proportie”, vertelt Van Embden. “We gaan een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer-leden en we roepen iedereen op om op www.autobelangen.nl een handtekening achter te laten. Daarmee gaan we naar Den Haag en verzoeken we het kabinet om deze maatregel terug te draaien.”

Optimistisch

Van Embden is optimistisch over het slagen van de actie. “Je ziet vaak dat ze op ministeries bij dit soort berekeningen gedragseffecten buiten beschouwing laten.

Ik denk dat als je hier goed naar kijkt, en de politie heeft dat ook al gezegd, je tot de conclusie moet komen dat het juist minder geld oplevert in plaats van meer geld. De politie zal dit soort boetes niet meer gaan uitschrijven omdat ze te maken krijgen met agressie.”

In het verleden boekte de Stichting Autobelangen succes door de regeling teruggedraaid te krijgen dat voor de bijtelling van youngtimers niet de dagwaarde maar de nieuwwaarde als basis genomen zou worden.