AMSTERDAM - Renault heeft modeljaar 2012 bij de Scénic en Grand Scénic aangegrepen om de mpv’s zuiniger te maken. Met dank aan de introductie van de nieuwe ‘Energy’ motoren.

De gefacelifte Scénic krijgt dagrijverlichting, andere koplampen, zwartglanzende elementen, verchroomde elementen en andere achterlichten.

Bovendien heeft de auto lichtmetalen wielen met een nieuw ontwerp. Bij de Grand Scénic krijgt daarnaast een horizontaler ontwerp aan de voorzijde en in lengterichting geplaatste dakdragers. Ten slotte zijn er twee nieuwe kleuren beschikbaar: Rouge Grenat en Blue Majorelle.

In 2012 krijgen de Scénic en Grand Scénic de beschikking over twee nieuwe Energy motoren. De eerste is een 1.6 dCi met 110 pk en 260 Nm. Dankzij een start-stopsysteem is het gemiddeld verbruik van deze versie 4,1 liter per 100 kilometer.

De CO2-uitstoot is 105 g/km. De dCi 130 pk, ook een 1.6, heeft nu een verbruik van 4,4 liter per 100 km. De CO2-uitstoot is nu 113 g/km. Hierdoor voldoen beide motoriseringen aan de eisen voor 20% bijtelling.

Ook nieuw is de Energy TCe benzinemotor met een vermogen van 115 pk. Deze neemt de plaats in van de 1.6 16v 110 pk zoals we die nu kennen. Ook hier is het verbruik 20 procent lager dan voorheen. De CO2-uitstoot is 135 g/km, dus bij registratie voor 1 juli 2012 ook hier 20 procent bijtelling.

Meer dan motorisch nieuws
De Energy motoren zijn natuurlijk het belangrijkste nieuws, maar Renault voert meer wijzigingen door. Als eerste auto’s uit het gamma krijgen de mpv’s namelijk Renault Visio, een systeem dat de bestuurder helpt alert te blijven. Het heeft twee functies: waarschuwen bij onbedoeld wisselen van rijstrook en automatisch groot licht.

Voor de leaserijders biedt Renault optioneel het Fleet Asset Management System. Het levert de zakelijke klant dagelijks ongeveer dertig gegevens. Denk bijvoorbeeld aan brandstofverbruik, afgelegde kilometers en oliepeil.

Op 2 januari maakt Renault de prijzen van de nieuwe Scénic en Grand Scénic bekend. Vanaf dat moment kunnen consumenten de auto’s ook bestellen. In februari verschijnen de mpv’s bij de Renault-dealers.