AMSTERDAM - Het leek er lang op dat de Passat Alltrack in z'n eentje de eer van Volkswagen in Tokyo moest gaan verdedigen, maar nu komt de Cross Coupé Concept.

De Cross Coupé Concept ziet er misschien groot uit op de foto´s, maar dat is slechts schijn.

De cross-over is 4,35 meter lang en zit daarmee precies tussen de Golf (+52 millimeter) en de Tiguan (-26 millimeter). Met z'n breedte van 1,87 meter en hoogte van 1,52 meter zit de Cross Coupé Concept ook precies tussen die twee auto's in.

Het design van de grille en koplampen zullen we volgens Volkswagen terugzien op toekomstige modellen. Met een korte overhang aan de voor- en achterzijde hebben de ontwerpers de auto een sportief design mee willen geven. Tegelijkertijd is er genoeg bodemspeling voor het ruigere terreinwerk.

Aandrijflijn

Met een formaat tussen de Golf en de Tiguan verwacht je een redelijk bescheiden motorisering, maar de technici hebben op dat gebied flink hun best gedaan. De aandrijflijn bestaat uit een 2,0-liter TSI benzinemotor met 265 pk plus twee elektromotoren.

Die voegen nog eens 55 pk/180 Nm en 115 pk/270 Nm toe. De sprint naar 100 km/h kost een kleine zeven seconden en de topsnelheid is 200 km/h. De auto heeft een elektrische actieradius van 40 kilometer en slaat z'n energie op in lithium-ion accu's.

De onthulling van de Cross Coupé Concept is overigens een belangrijke mijlpaal voor Volkswagen: het is de eerste auto die het merk laat zien die gebruikmaakt van het zogenaamde MQB-platform (Modularer Querbaukasten). De Volkswagen Groep gaat dit platform voor veel modellen gebruiken, onder meer voor de Volkswagen Golf VII, Audi A3 en Seat Leon.

De Volkswagen Cross Coupé Concept is vandaag voor het eerst te zien op de persdag van de Tokyo Motor Show. Of er productieplannen zijn, is nog onduidelijk.