AMSTERDAM - De Chrysler’s en Lancia’s van de toekomst worden vormgegeven door Lorenzo Ramaciotti, die in het verleden dertig jaar voor Pininfarina werkte.

De 63-jarige Italiaan Lorenzo Ramaciotti wordt verantwoordelijk voor het design van de toekomstige modellen van Chrysler en Lancia.

“We zoeken voor die merken naar een internationale ontwerptaal, die zowel in Amerika als in Italië op zijn plaats is,” zegt Ramaciotti. “Als je alle modellen in de showroom zet, moeten ze bij elkaar passen.”

De styling van de Chryslers en Lancia’s van de toekomst moet het zelfde zijn. Daarmee moeten kosten worden bespaard. Het doel is om in 2014 800.000 Chrysler-Lancia’s te verkopen. Op het moment zijn dat er ongeveer 300.000 per jaar. Lancia wil in de komende drie jaar vijf nieuwe modellen op de markt zetten.

Voorlopig voldoet Lancia niet erg aan de verwachtingen. Het doel was om dit jaar 200.000 auto’s te verkopen. Dat blijkt een onmogelijke opgave door de economische situatie in Italië, waar negentig procent van de klandizie zit.

Kubang

Ramaciotti kwam in 2007 terug van zijn pensioen, na meer dan dertig dienstjaren bij Pininfarina. Hij is onder meer de ontwerper van de Ferrari’s 612 Scaglietti en 550 Maranello. Ook de huidige Maserati Quattroporte is van zijn hand. Zijn laatste wapenfeit is de Kubang. “We gaan niet doen aan pure ‘badge engineering’”,  stelt Ramaciotti gerust.

“In het verleden heeft dat nog nooit gewerkt. “Platforms en strategieën moet je wereldwijd toepassen zonder met saaie modellen te komen.”