AMSTERDAM - Vrijdag loopt de nieuwe deadline af van de intentieverklaring voor de koop van Saab door Pang Da en Youngman.

De Chinese partijen hebben GM inmiddels een nieuw voorstel voorgelegd.

General Motors is de enige partij die overname van Saab door Pang Da en Youngman nog kan blokkeren. Zij zijn immers de eigenaar van de licenties voor de 9-3, 9-5 en de 9-4X, alle huidige modellen van Saab.

De Chinezen onderhandelen al een tijd met GM over een nieuwe invulling van het overnamecontract. Automotive News China meldt dat de intentieverklaring, die afliep op 15 november nu is verlengd tot 25 november.

Intentie

"Het is niet gezegd dat er dan een nieuwe deal wordt gepresenteerd. Als het niet lukt met GM, kan die intentieverklaring gewoon worden verlengd. Beide partijen hebben de intentie om er met elkaar uit te komen," aldus de Nederlandse woordvoerder van Saab.

Volgens de Zweedse media wordt er gewerkt aan een constructie dat Saab, ook wanneer het onder Chinese vlag komt, evengoed de beschikking heeft over de licenties voor de drie auto’s.

General Motors gaat in elk geval niet akkoord met een honderd procent eigendom door de Chinese partijen. Inmiddels zou bewindvoerder Guy Lofalk met een delegatie van de Zweedse overheid onderweg zijn naar GM om de puntjes op de i te zetten. Victor Muller blijft in Zweden. Dat betekent echter niet dat hij buitenspel staat. "Hij is nog steeds de eigenaar van Saab."

De werknemers van Saab wachten ook deze maand nog steeds op hun salaris. Youngman heeft in de Zweedse pers laten weten die te gaan storten. "De salarissen voor deze maand moeten inderdaad bij Youngman vandaan komen. Het geld is echter nog niet binnen."

Antonov

Rond Vladimir Antonov, de gewezen zakenpartner van Victor Muller, rommelt het behoorlijk. In Letland is een internationaal opsporingsbevel naar hem uitgevaardigd en is zijn Snoras bank in handen van de overheid gevallen.

Bij de vijfde grootste bank van Letland is een gat gevonden van 300 miljoen euro. Samen met zijn medebankdirecteur Raimondas Baranauskas wordt hij gezocht voor het verduisteren van aandelen en fraude in de administratie.

In de tijd dat hij Saab over wilde nemen van GM, deed de FBI een onderzoek naar hem, waar uiteindelijk geen beschuldigingen uit voortkwamen. Toen hij zich later opwierp als geldschieter voor Victor Muller werd zijn deelname in het bedrijf geblokkeerd door de Europese Investeringsbank, die daarvoor nooit een reden heeft gegeven.

Personeel

Het personeel van Saab wordt waarschijnlijk niet op tijd betaald over november. ''Er is een groot risico dat de uitbetaling vertraging oploopt'', aldus een woordvoerder van Saab donderdag.

Volgens de zegsman moeten de metaalwerkers vrijdag hun salaris op hun rekening hebben, de rest van het personeel op zondag.