AMSTERDAM - Suzuki spant een proces aan bij de internationale kamer van koophandel om van het partnerschap met Volkswagen af te komen. Al enige tijd rommelt het tussen de twee partijen.

Suzuki heeft gevraagd om een uitspraak van de International Chamber of Commerce International Court of Arbitration in Londen over de samenwerking met Volkswagen. Suzuki wil dat de Duitsers hun aandeel van 19,9 procent in het bedrijf weer verkopen.

Beide partijen beschuldigen elkaar van het schenden van de afspraken. Suzuki neemt volgens VW niet genoeg techniek af en Suzuki beschuldigt VW op zijn beurt van het achterhouden van hybride-techniek.

VW hoopte op zijn beurt om via Suzuki toegang op de Indiase markt te krijgen.

Wettelijke basis

Volkswagen zegt dat er geen ‘wettelijke basis’ is waardoor zij hun Suzuki-aandelen moeten verkopen. “We zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet,” zegt een woordvoerder van VW tegen persbureau Bloomberg. Suzuki voegt daar aan toe dat het, ondanks de rechtszaak, de relatie met Volkswagen nog steeds op een vriendelijke manier hoopt beëindigen.

De relatie tussen Suzuki en Volkswagen begon in januari 2009, toen VW voor 1,7 miljard euro 19,9 procent van de Suzuki aandelen kocht. Op 18 november van dit jaar verklaarde Suzuki de samenwerking al als beëindigd. De zaak bij de internationale kamer van koophandel, kan maximaal twee jaar duren.