AMSTERDAM - Je zou denken dat de 313 pk en 630 Nm sterke 535d wel genoeg zou zijn, maar volgens geruchten komt er een nog sterkere 5-serie diesel. Die zou zo’n 385 pk uit een zes-in-lijn met drie turbo’s krijgen, wat ook zorgt voor een koppel van 700Nm.

Al eerder gingen er geruchten dat er een snelle dieselversie van de 5-serie in de pijplijn zit. Tijdens een dealerbijeenkomst in Nederland deze week zou dat gerucht min of meer bevestigd zijn, zo melden diverse media op internet nu.

Deze 550dX zou het eerste model zijn dat gebruik gaat maken van BMW’s nieuwe zes-in-lijn motor met drie turbo’s. De patentaanvragen voor zo’n motorconstructie zagen we in de afgelopen maanden al vaker voorbij komen.

Naast twee gewone turbo’s, zoals ook op de 535d, heeft de nieuwe motor nog een elektrisch aangedreven turbo die voor extra kracht onderin moet zorgen.

Ideale combinatie

Daarmee zou het totale vermogen rond de 385 pk komen te liggen, terwijl het koppel naar zo’n 700 Nm wordt getild. Dat is zo’n 70 pk en 70 Nm meer dan de huidige topdiesel, dus mochten deze geruchten kloppen dan moet een sprintje naar de 100 in zo’n 5 seconden mogelijk zijn.

Een achttraps automaat en vierwielaandrijving zijn standaard, wat gezien de overweldigende kracht geen overbodige luxe is. Dankzij BMW’s EfficientDynamics moet het bovendien alsnog mogelijk zijn om op één tank diesel meer dan 1.000 kilometer te rijden, dus het klinkt als een ideale combinatie.

Speculatie

Gevraagd naar de komst van een snelle dieselversie van de 5 zegt een woordvoerder van BMW Nederland: “Dat blijft speculatie in de media en daar gaan wij niet op in.”

Wel wilde de woordvoerder bevestigen dat er inderdaad een patentaanvraag is gedaan voor een motor met drie turbo’s, maar daarbij tekent hij wel gelijk aan dat “het aanvragen van een patent niet per se betekent dat we zoiets ook in productie nemen".

"We werken constant aan nieuwe technieken en soms kom je dan iets tegen wat werkt en waar je patent voor aan kan vragen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat we deze technologie gaan verkopen.” Laten we echter hopen dat de geruchten waar zijn.