AMSTERDAM - Daar zal Volkswagen niet blij mee zijn: ook voor een elektrische auto zoekt Suzuki het niet bij zijn Duitse partner. Mitsubishi gaat zijn i-MiEV-besteller ook aan Suzuki leveren die de auto onder de eigen merknaam op de markt brengt.

Mitsubishi gaat vanaf februari volgend jaar de bestelautoversie van de elektrische i-MiEV leveren aan Suzuki. Aan het einde het jaar wordt de Suzuki-versie voor het eerst getoond.

Dat is een nieuwe klap in het gezicht van Volkswagen, dat een partnerschap met Suzuki heeft. De Japanner hebben al verzocht om dat te ontbinden omdat VW in ruil te veel macht wil. Het was de bedoeling dat Suzuki zijn EV- en hybridetechniek bij Volkswagen zou betrekken.

De omgemerkte Mitsubishi is de eerste elektrische auto in het Suzuki-programma. In het eerste jaar gaat Mitsubishi vierduizend exemplaren bouwen. In Japan rijdt bij Suzuki ook al de kleine Solio rond, dat in de basis een Mitsubishi-product is.

Mitsubishi levert de i-MiEV ook aan Peugeot en Citroën waar we die auto kennen als Ion en C-Zero. Suzuki Nederland geeft nog geen informatie over de eerste EV van het merk. “Het is nog te vroeg om te kunnen vertellen of deze auto ook naar Europa komt.”