AMSTERDAM - Terwijl Porsche vandaag de aandacht vraagt voor de 911 Cabriolet, wil Mercedes uitdrukkelijk laten weten dat zijn aartsrivaal op komst is.

De helemaal nieuwe SL wordt in januari onthuld.

Mercedes laat alvast wat zien van de nieuwe Mercedes SL, die voor het eerst wordt onthuld op de autoshow in Detroit in januari.

De kale carrosserie wordt al getoond en bovendien geeft Mercedes zelf een afbeelding vrij van de auto in spionagekleed; voor de regelmatige AutoWeek-bezoeker is dat natuurlijk geen nieuws meer.

Spoorbreedte

De fabrikant meldt alvast dat de nieuwe SL flink lichter is dan het huidige model. Bij de SL 350 scheelt het 140 kilo en bij de 500 is dat 125 kilo. Het nieuwe model is daarentegen wel vijf centimeter langer, en de wielbasis neemt met 2,5 centimeter toe. De spoorbreedte voor is een centimeter toegenomen; aan de achterkant zelfs zeven centimeter. De wielen voor de nieuwe SL hebben minimaal een diameter van 17 inch en het maximum is 20 inch.

De nieuwe lichtgewicht carrosserie, waarmee de ‘L’ van SL weer wat meer betekenis krijgt, is eenvijfde stijver dan bij de vorige. Dat betekent dat de minder geluid is en dat de carrosserie minder torsie heeft. Volgens Mercedes rijdt de nieuwe auto dan ook rustgevender en verfijnder.

In het voetenruim is de uitsparing voor de ‘frontbass’ goed te zien. Die staan optimaal op de inzittenden gericht zodat er met minder volume uit de stereo kan worden gereden. "Dat is ook fijn voor de omgeving," aldus Mercedes.

Snelheid uitstralen

Een andere noviteit is het Magic Vision Control. Daarmee is de ruitensproeierinstallatie in de ruitenwissers verwerkt waardoor de vloeistof niet eerst de bestuurder het zicht ontneemt voor dat het wordt weggewist. Aan beide zijden van de wisserbladen zit een rij sproeiermondjes, zodat het systeem efficiënt werkt.

Voor het nieuwe model is afscheid genomen van de wigvorm. Daar komt een lijn voor terug die juist afloopt aan de achterzijde. ‘Snelheid uitstralen bij stilstand’ hoeft niet meer van Mercedes. Ondanks deze stijlbreuk mogen de klassieke SL-kenmerken wel blijven: als vanouds zijn er lichtinlaten op de motorkap en er zijn kieuwen aan de zijkanten.