AMSTERDAM - Gisteren is op 91-jarige leeftijd Sergio Scaglietti overleden in zijn huis in Modena. Hij is de ontwerper van verschillende beroemde Ferrari’s en een persoonlijke vriend van Enzo Ferrari.

Gisteren is Sergio Scaglietti overleden op 91-jarige leeftijd. In 1951 begon Scaglietti zijn carrosseriebedrijf in Maranello.

Een paar jaar eerder was daar het merk Ferrari begonnen. Kort daarna kreeg Scaglietti de opdracht voor het ontwerpen en bouwen van verschillende Ferrari’s.

In een later stadium bouwde zijn bedrijf ook straat-Ferrari’s naar ontwerpen van Pininfarina.

Lichtgewicht

Omdat Scaglietti bekend stond om zijn lichtgewicht carrosserieën die bovendien bijzonder aerodynamisch waren, werd de Carrozzeria de hofleverancier voor de racstal van Ferrari. Tot de beroemdste ontwerper van het designhuis Scaglietti behoren de Ferrari California, de 250 Testa Rossa, de 250 GTO en de 750 Monza.

"Hij was een van mijn vaders beste vrienden", vertelt Piero Ferrari, de zoon van Enzo Ferrari. "Hij zat naast me met Marco Piccinini toen mijn vader overleed en bleef de hele nacht bij me tot de begrafenis. Ik hield van hem en hij was een belangrijk deel van mijn leven. De wereld is wat leger zonder Sergio."

Carrozzeria Scaglietti hoort sinds 1977 bij Ferrari. Sergio bleef tot zijn pensionering, rond de helft van de jaren ’80 actief bij zijn bedrijf. Op het moment wordt de naam gebruikt voor Ferrari’s productiefaciliteit voor aluminium componenten en zijn naam is onlangs nog geëerd met de 612 Scaglietti.