AMSTERDAM - Een van de belangrijkste hobbels die Saab nog moet nemen voordat de overname door de Chinese partijen kan doorgaan, is General Motors.

General Motors heeft echter nog ‘vele onbeantwoorde vragen’ over de overname van Saab door Pang Da en Youngman.

Dat laat GM woordvoerder Jim Cain weten aan persbureau AFP. “GM gaat geen transactie steunen die negatieve gevolgen heeft voor de zaken die we doen in China of elders in de wereld. Als onze zorgen kunnen worden weggenomen, kunnen we leverancier van technologie blijven voor Saab.”

GM heeft zorgen dat door de overname hun technologie in Chinese handen komt.

Weerstand

De Chinese partijen willen tot 2017 twee miljard euro investeren om Saab winstgevend te maken. Het meeste geld wordt besteed aan het ontwikkelen van nieuwe modellen en het opzetten van Saab-productiefaciliteiten in China. De Chinese Minister van Industrie heeft inmiddels verklaard dat ze ‘in principe’ achter de overname staan. Uit die hoek, wordt dus geen weerstand verwacht.

Verder moet Saab nog langs de Europese Investeringsbank en het Zweedse rijksschuldenkantoor om goedkeuring te krijgen voor de deal, waarvan de principeovereenkomst loopt tot 14 november.

De Zweedse rechtbank heeft inmiddels een vijfkoppige commissie van schuldeisers benoemd, die onder meer de vakbonden en de belastingdienst vertegenwoordigen. Verder zorgen ze er voor dat de schulden aan de toeleveranciers worden terugbetaald.Toezichthouder Guy Lofalk zal de afbetaling van de schulden tot 2012 begeleiden.