DETROIT - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) is nog onzeker of het zijn toestemming wil geven aan de voorgenomen overname van het Zweedse automerk Saab door twee Chinese autobedrijven.

Dat liet GM dit weekeinde weten.

''We zouden niet kunnen instemmen met een verandering van eigendom van Saab die een negatieve impact heeft op de bestaande relaties van GM in China of op andere manieren de wereldwijde belangen van GM schaadt'', aldus GM. ''We hebben nog veel onbeantwoorde vragen over de transactie.''

De Chinese bedrijven Youngman en Pang Da willen 100 miljoen euro neerleggen voor Saab. Saab werd begin 2010 van GM overgenomen door het Nederlandse Spyker Cars, dat nu Swedish Automobile heet. GM bezit nog steeds een belang in Saab en is een belangrijke toeleverancier van het bedrijf en moet daarom instemmen met de verkoop van Saab.

Technologie

GM zou zich vooral zorgen maken dat bij een Chinese overname van Saab zijn technologie naar China gaat. Het autoconcern liet wel weten open te staan voor verdere onderhandelingen over de transactie. ''Als onze zorgen geadresseerd worden, kan het mogelijk zijn dat wij als toeleverancier voor Saab doorgaan.''

Naast GM moeten ook de Chinese en Zweedse autoriteiten en de Europese Investeringsbank met de overname van Saab instemmen. China liet eerder deze maand weten ''in principe'' positief te staan tegen de overname van Saab door Youngman en Pang Da.