AMSTERDAM - Wie vanaf november volgend jaar nieuwe autobanden moet kiezen, wordt geholpen door een energielabel. Dat wordt verplicht in de gehele EU.

Maak alvast kennis met het energielabel op autobanden, dat vanaf november volgend jaar verplicht wordt in de EU.

Ze geven informatie over zaken als rolweerstand, het gedrag op nat wegdek en de hoeveelheid geluid die ze geven. Net als bij auto’s of witgoed, loopt de classificatie van een groene A tot een rode G.

Volgens de ontwikkelaars van het label kan het verschil tussen een groen en rood label een remweg van vier autolengtes betekenen.

Het brandstofverbruik kan met maximaal 7,5 procent worden verminderd en kan over de gehele levensduur van een band 300 euro worden bespaard. Uiteindelijk moeten het milieu en de verkeersveiligheid zijn gebaat bij het label.

Fabrikanten

Alle typen banden en de verschillende groottes worden door de fabrikanten zelf geclassificeerd, getest en gecertificeerd. Wanneer dat niet correct gebeurt, moeten die vanzelf door de mand vallen bij onafhankelijke tests van bijvoorbeeld tijdschriften of keuringsinstituten.

Banden die slechter scoren dan de diepdonkerrode G mogen niet langer in de EU worden verkocht. Het is de bedoeling dat er in de toekomst alleen fabrikanten overblijven die banden produceren met gunstige labels.