AMSTERDAM - Fiat twijfelt nog steeds of de Freemont moet worden opgenomen in het Nederlandse assortiment. Onder het huidige belastingregime zou de auto veel te duur worden.

De fiscale plannen van het volgende jaar zetten de deur echter weer op een kier voor de gewezen Dodge Journey.

In de landen om ons heen is de verkoop van de Fiat Freemont al gestart. Bij de Nederlandse importeur wordt nog even afgewacht van de belastingplannen van het volgende jaar doen met de prijs van de Freemont voordat de knoop wordt doorgehakt.

De Freemont wordt alleen geleverd met een 140 en 170 pk sterke Multijet diesel. Die hebben beide een uitstoot van 169 gr/km. Volgend jaar valt de Freemont in een klasse waarbij twee keer de BPM verandert. Vanaf 1 januari valt hij in de derde schijf en gaat de BPM omhoog.

In juli komt er een vierde schijf bij. Daarin vallen de auto’s die het meeste uitstoten en daarvan gaat de BPM omhoog. De Freemont blijft met zijn uitstoot echter in de derde schijf, waarvan de BPM dan naar beneden gaat.

“Het is nog iets te vroeg om een beslissing te nemen,” zegt Fiat Nederland. “Mocht de Freemont komen, dan leveren we hem pas vanaf de zomer van 2012. Het is goed denkbaar dat het al eerder mogelijk wordt om een order te schrijven.”