AMSTERDAM - Bij hot hatches denk je meestal aan driedeurs versies, maar Ford niet per definitie.

Op de IAA debuteerde de Fiesta ST Concept dan weliswaar als driedeurs, op de LA Auto Show rolt Ford de vijfdeurs versie in de spotlight.

De technische specificaties zijn ongewijzigd: ook de vijfdeurs ST heeft een 1,6-liter Ecoboost turbomotor met een vermogen van 180 pk onder de kap. Het maximumkoppel is 240 Nm.

Daardoor ligt het voor de hand dat de prestaties overeenkomen met die van de driedeurs versie. Die sprint in 6,9 seconden naar 100 km/h en heeft een topsnelheid van 220 km/h. De CO2-uitstoot is tegelijkertijd minder dan 140 g/km, onder de huidige regels genoeg voor 20% bijtelling.

Koplampen

Uiterlijke kenmerken zijn aangedikte wielkasten, een dikke diffusor en 17-inch lichtmetalen wielen. Die moeten de link met Fords deelname aan het WRC benadrukken. Ook de koplampen en achterlichten wijken af van de Fiesta zoals we die nu kennen.

Over twee weken is de vijfdeurs concept-car te zien op de LA Auto Show. De Fiesta ST verschijnt volgend jaar bij de dealers, zoals het er nu naar uitziet dus als drie- en als vijfdeurs. Waarschijnlijk krijgen de gewone Fiesta’s dan ook een kleine facelift. Ook komt volgend jaar de Focus ST. Die komt opvallend genoeg niet als driedeurs, maar wel als stationwagon.