AMSTERDAM - Ondanks de trend om de autowereld steeds ‘groener’ te maken, houdt Chrysler’s performancedivisie Mopar aan het gezegde ‘there’s no substitute for cubic inches’.

Het bewijs: een nieuwe V10 en diverse vermogensupgrades voor onder andere de inmiddels niet meer geproduceerde Dodge Viper.

Achthonderd pk. Zoveel vermogen levert de nieuwe 8,4-liter grote V10 van Mopar, die de sportieve afdeling van Chrysler Group presenteert op de Amerikaanse SEMA-autobeurs in Las Vegas. En als dat aantal paardenkrachten je nog niet van je stoel doet vallen, dan gebeurt dat misschien wel als je hoort dat dezelfde krachtbron goed is voor ruwweg 942 Nm koppel.

Wel is deze motor een zogenoemde ‘crate engine’, die in principe bestemd is voor dragracers, waardoor je ‘m niet snel in een straatauto tegen zult komen. Toch wordt er gefluisterd dat de volgende Dodge Viper, net als zijn voorgangers, een dergelijke V10 onder de kap krijgt, mogelijk opgeboord tot een capaciteit van 8,7 liter.

Derde generatie

Tegelijkertijd presenteert Mopar een upgrade voor de inmiddels uit productie gehaalde derde generatie van de Viper, waardoor eigenaren van de straatauto de beschikking kunnen krijgen over 650 pk uit de V10 in het vooronder.

Daarnaast kan er nu ook een HEMI V8-motor met 590 pk besteld worden, die zo je wilt met een speciale adapter alleen de voorwielen kan aandrijven. Je moet er maar op komen.