AMSTERDAM - Hoewel de merken zelf niet meer in Britse handen zijn, zorgen Lotus, Jaguar/Land Rover en Bentley nog wel steeds voor werkgelegenheid in Groot Brittannië.

Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft investeert de overheid in die bedrijven.

Onder de noemer Regional Growth Fund deelt de Britse overheid geld uit aan autobedrijven om ervoor te zorgen dat ze in Engeland blijven investeren. Bentley ontvangt 3 miljoen Pond, waarmee het bedrijf 200 banen kan behouden en zelfs een aantal extra banen kan creëren.

Een deel van het geld wordt ook gebruikt om een nieuwe motor te ontwikkelen, mogelijk de dieselmotor waar al langer over wordt gespeculeerd.

Bij Lotus wordt er 10,4 miljoen Pond bijgeschreven, waarmee er flink geïnvesteerd kan worden in de werkgelegenheid. Er kunnen zo’n 1000 banen bijkomen, mede dankzij een nieuw te bouwen fabriek, die ervoor moet zorgen dat de geplande modelexplosie van de komende jaren ook daadwerkelijk plaats kan vinden.

Moeilijkheid

Danny Bahar, de baas van Lotus, verklaarde tegenover het Britse AutoCar, “het is altijd onze bedoeling geweest om banen in de regio te scheppen, wat een moeilijkheid was. Ik denk dat het wat tijd heeft gekost om de overheid te laten inzien dat onze plannen vooruit gaan en dat we de wens hebben om de productie centraal te houden.

"Het zou niet zo veel zin hebben om de productie van modellen met middenmotor hier in Hethel te houden en modellen met een andere plaatsing van de motor ergens anders.”

Ook Jaguar/Land Rover heeft een gift van de overheid ontvangen, maar de grootte daarvan is niet bekend gemaakt. Het geld gaat naar motorenproductie in Gaydon en Whitley, waar naar verluid viercilindermotoren geproduceerd gaan worden.