STOCKHOLM - Het Zweedse automerk Saab is in 2014 weer winstgevend. Dat stelde de huidige eigenaar van Saab, Swedish Automobile (Swan), maandag in een toelichting op het herstructureringsplan van het noodlijdende Zweedse bedrijf.

Swedish Automobile bereikte eind vorige week een akkoord met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da voor de overname van Saab. In het licht van die overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders en andere belanghebbenden, voorzien de Chinese bedrijven Saab van een overbruggingskrediet van 50 miljoen euro.

In de komende jaren willen Youngman en Pang Da circa 610 miljoen euro investeren in Saab. Dat moet ervoor zorgen dat het al jaren verlieslijdende bedrijf in 2014 zorgt voor een positieve inkomstenstroom.

Banen

Bij de reorganisatie die daarvoor moet zorgen, verdwijnen ongeveer 500 banen. De Chinese bedrijven willen de kosten van Saab met circa 1 miljard Zweedse kroon (ruim 100 miljoen euro) terugdringen.

De productie bij Saab ligt al maandenlang stil vanwege een chronisch gebrek aan geld. Begin september verleende de Zweedse rechtbank Saab bescherming tegen schuldeisers, zodat er een herstructurering kon worden ingezet. Aan die bescherming dreigde een einde te komen, totdat Swan-topman Victor Muller vrijdag een definitieve deal met de Chinese investeerders presenteerde.

Saab en Swedish Automobile praten maandag met schuldeisers over de plannen voor het bedrijf.