AMSTERDAM - Het ziet er naar uit dat Volkswagen dit jaar Toyota voorbijgaat als grootste autoproducent van de wereld. Audi is bij het concern verantwoordelijk voor de helft van de winst.

Het gaat Volkswagen dit jaar voor de wind: de productie ligt elf procent hoger dan vorig jaar. Volgens de prognose gaat het Duitse concern in 2011 zo’n acht miljoen auto’s produceren.

Daarmee gaat het Toyota voorbij, dat vorig jaar als grootste autoconcern uit de bus kwam. Toyota heeft dit jaar veel schade geleden door het natuurgeweld in Japan van afgelopen voorjaar.

Met deze resultaten zit Volkswagen op koers van het doel om in 2015 een productie te draaien van tien miljoen auto’s per jaar. Tot die tijd komen er nog 50.000 banen bij. Het VW concern heeft tot en met september 6,1 miljoen auto’s geproduceerd; dat is veertien procent meer dan vorig jaar.

Detail

Het merk Volkswagen staat in de eerste negen maanden op een winst van twaalf procent, met een productieaantal van 3,8 miljoen stuks. Bij Audi is de groei zelfs zeventien procent tot een aantal van 973.000. Saillant detail: de winst van Audi stijgt met 74 procent tot 3,96 miljard euro.

Dat is dus bijna de helft van het gehele concern. Volkswagen is tot en met september zelf goed voor 3,3 miljard euro winst; dat is de helft meer dan vorig jaar. Zorgenkind blijft Seat, al heeft dit merk het verlies gehalveerd tot 101 miljoen euro.