PEKING - Saab heeft overeenstemming bereikt met de Chinese bedrijven Pang Da en Youngman over de verkoop van het gehele bedrijf. Dat meldt de automaker vrijdag in een persbericht.

Youngman en Pang Da betalen 100 miljoen euro voor alle aandelen Saab Automobile en Saab Great Britain. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de betrokken autoriteiten en aandeelhouders. Het principe-akkoord loopt af op 15 november.

Volgens Swedish Automobile kunnen de Chinese bedrijven Saab voor een lange termijn van financiering voorzien. De productie bij Saab ligt al maanden stil vanwege geldgebrek.

Het Zweedse bedrijf kreeg vorige maand bescherming tegen zijn schuldeisers, zodat het kon werken aan een herstructurering.

Rechtbank

Uit een rechtbankdocument bleek vrijdag dat Youngman en Pang Da over voldoende middelen beschikken om die herstructurering door te zetten. De curator van Saab liet het verzoek om de bescherming van het bedrijf te beëindigen dan ook vallen.

De Amerikaanse investeerder North Street Capital ziet door de overname af van de vorige week aangekondigde investering in Saab. North Street zou een belang nemen in Swedish Automobile en zou Saab voorzien van een lening van 60 miljoen dollar.

Handel

De handel in aandelen Swedish Automobile, het moederbedrijf van Saab, werd vrijdagochtend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) opgeschort in afwachting van een persbericht.

Rond 10.15 uur werd de handel weer hervat. Saab opende ruim 40 procent in de plus.

Bekijk de chronologie van Saab op NUzakelijk