AMSTERDAM - Met 136 paardenkrachten aan boord is de nieuwe Suzuki Swift Sport qua vermogen wederom de underdog in de klasse van compacte GTI-achtigen. Maar dat maakt de pret er niet minder om.

Onvoorstelbaar wat een paar relatief bescheiden uiterlijke wijzigingen met een auto kunnen doen. Waar de standaard Suzuki Swift nogal braaf oogt, is de nieuwe Sport-variant dankzij onder meer een andere grille, zwartomrande koplampen, sideskirts en een diffusor achter opeens een krachtig ogend karretje.

De wijzigingen binnenin zijn wat ingetogener, maar de sterk geprononceerde kuipvorm van de stoelen laat geen misverstanden bestaan over zijn karakter.

De 1,6 liter vierpitter onder de motorkap is een ware toerenmachine, pas boven de 5.000 tpm komt hij echt los. Zijn vermogen van 136 pk klinkt wellicht niet indrukwekkend, maar de Swift Sport is een bijzonder plezierig scheurijzertje.

Speelse auto

Alle inspanningen van Suzuki ten spijt om hem volwassener te maken dan zijn voorganger is dit nog altijd een speelse auto. Bij gas lossen in een op tempo genomen bocht komt de achterkant heel gecontroleerd wat naar buiten, waardoor hij geweldig instuurt.

Toch gaat dit plezier niet al teveel ten koste van het comfort, het onderstel is niet overdreven hard. Bovendien is er op hogere snelheid meer rust aan boord dan in de oude Swift Sport, dankzij de montage van een zesversnellingsbak.

Zaken als een start-/stopsysteem of een schakelindicator zoek je echter tevergeefs. Echt goedkoop is hij met 20.999 euro  evenmin. Maar lol dat je kunt hebben met deze Japanner...