AMSTERDAM - Pininfarina, de designstudio die de wereld modellen als de Ferrari 250 en de Maserati GranTurismo schonk, heeft een hybride bus ontwikkeld.

Door aanpassingen aan een bestaand platform te doen is het een groen en goedkoop alternatief voor nieuwe bussen.

Eigenlijk is de Hybus een 17 jaar oud ontwerp van Iveco. Pininfarina heeft onderhuids echter de complete aandrijflijn verwijderd en er een groener alternatief voor in de plaats ontwikkeld.

De achterwielen worden aangedreven door een tweetal elektromotoren afkomstig van Magneti Marelli, die van de nodige energie worden voorzien door een generator, die op zijn beurt weer aan wordt gedreven door een 1,3-liter MultiJet dieselmotor.

Prototype

Er is vooralsnog één prototype ontwikkeld, maar Pininfarina beweert dat op deze manier een grote bijdrage aan het milieu kan worden geleverd. Bovendien zou het vergroenen van reeds bestaande bussen zo’n 60 procent goedkoper zijn dan het aanschaffen van nieuwe voertuigen.

Ook wordt op deze manier het probleem van het overbodige voertuigen tegengegaan. Pininfarina heeft de Hybus ontwikkeld als antwoord op de grootschalige vervuiling waar Turijn al jaren mee kampt, maar het zou volgens de firma ook voor andere steden een goede, en kosteneffectieve oplossing zijn.