AMSTERDAM - Sergio Marchionne, de topman van Fiat, is nooit te beroerd om een stevige uitspraak te doen. Zo beweerde de topman dit weekend dat Porsche en Bentley geen concurrenten zijn voor Ferrari, want dat merk speelt in een geheel eigen klasse.

Hoewel er bij de verschillende dochterondernemingen van Fiat op papier zelfstandige directeuren zitten, is Marchionne min of meer alleenheerser over het concern. 

Hij zet de lijnen uit en in zijn visie moet Maserati de komende jaren de concurrentie aangaan met merken als Bentley en Porsche, en is Ferrari ver verheven boven zo’n strijd.

“Ferrari speelt niet met Bentley en Porsche, het speelt in z’n eigen klasse”, aldus Marchionne.
Maserati gaat de komende jaren dus in hoog tempo het gamma uitbreiden, om te kunnen groeien tot een daadwerkelijke bedreiging voor die merken.

Er komt in ieder geval een SUV, de productieversie van de Kubang die op Frankfurt werd gepresenteerd, en daarnaast zijn er twee nieuwe sedans in ontwikkeling, die naast een nieuwe Quattroporte in het portfolio komen.

Dieselaggregaat

Daarnaast zijn er ook een V6 benzinemotor en een dieselaggregaat in ontwikkeling voor de kleinste van die sedans. Op middellange termijn moet het merk groeien naar een afzet van 45.000 auto’s, het uiteindelijke doel is 55.000 tot 60.000 auto’s per jaar te gaan verkopen, tien keer zoveel als wat Maserati vorig jaar weg wist te zetten.

Ferrari moet ondertussen lekker exclusief blijven, meer dan 10.000 verkopen per jaar is niet de bedoeling. Er komt dus geen vierdeurs-coupé à la Rapide en ook geen SUV om het op te nemen tegen verkooptopper Cayenne. Vorig jaar werden er desondanks 6.573 auto’s verkocht in Maranello en dit jaar ligt de verwachting op 7.000 eenheden.

Als het merk veel meer dan 10.000 auto’s zou verkopen is dat volgens Marchionne zelfs gevaarlijk voor het imago.