AMSTERDAM - Topman Victor Muller van Swedish Automobile, eigenaar van het noodlijdende Saab, heeft een overnamebod van zijn Chinese investeerders Youngman en Pang Da op het bedrijf afgeslagen.

''Het bod was onacceptabel, omdat het zou zorgen voor een verandering van de controleclausule bij het bedrijf en dat zou mogelijk het einde van Saab betekenen'', aldus Muller vrijdag tegen persbureau Reuters.

De topman wilde de geboden overnamesom niet noemen. Youngman en Pang Da weigerden commentaar te geven.

Afspraken

Volgens Muller moeten Youngman en Pang Da, wanneer ze nog steeds geïnteresseerd zijn in Saab, zich houden aan de afspraken die ze in juli met het bedrijf sloten.

In ruil voor miljoenen euro's zouden de twee volgens de topman een belang krijgen van 53,9 procent in Saabmoeder Swedisch Automobile, dat in Amsterdam is genoteerd op de beurs.

Muller stelde ook dat er ''altijd een plan B'' is, mochten de Chinezen helemaal weglopen van Saab. Details van 'Plan B' wilde hij niet geven.

Scherp

Volgens econoom David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), heeft Muller met het afslaan van het overnamebod de verhouding met zijn Chinese investeerders op scherp gezet.

''Ik vraag me af of de uitlatingen niet tegen het zere been van de Chinezen zijn. Of de verhoudingen niet op scherp worden gezet en of ze dit wel zullen accepteren'', aldus Tomic.

Rechtbank

Een woordvoerster van een Zweedse rechtbank laat vrijdag weten dat een verzoek is binnengekomen tot beëindiging van de reorganisatie en bescherming tegen schuldeisers bij Saab.

Curator Guy Lofalk diende het verzoek donderdag in. Volgens hem willen de Chinese investeerders in Saab, Pang Da en Youngman, niet meewerken met Saab. Ze zouden azen op een volledige overname, zo wist hij.

Reorganisatie

Volgens Lofalk beschikt Saab verder niet over voldoende financiële middelen om de reorganisatie te laten slagen.

De rechtbank gaf aan dat Saab de kans krijgt om zich tegen het verzoek te verweren en stelde dat er vrijdag nog geen besluit zal worden genomen.

Een concrete uitspraak van de rechter kan zelfs nog enkele dagen duren, zo wist de woordvoerster. ''Maar we zullen een uitspraak hebben voor maandag 31 oktober'', zo benadrukte ze.

Op die dag staat er een nieuwe bijeenkomst van de autobouwer, zijn schuldeisers en de curator op de rol.