AMSTERDAM - Pininfarina stopt met het bouwen van carrosserieën. Het bedrijf gaat zich richten op ontwerpen en het ontwikkelen van techniek.

Pininfarina stopt met het bouwen van auto’s. Door de crisis in 2008 besteden de grote merken de productie veel minder snel uit aan bedrijven als Pininfarina.

In de topdagen produceerde Pininfarina 40.000 auto’s per jaar. Vorig jaar waren dat er nog maar 7.000. Al eerder werd de assemblagetak verkocht en de lakstraten.

Tot vorig jaar produceerde Pininfarina nog de Alfa Romeo’s Spider en Brera en de Ford Focus CC. Afgelopen maart werd aangekondigd dat het aandeel in de joint venture met Volvo, waar de productie van de C70 het resultaat van was, werd verkocht.

Nieuw plan

De beslissing van het ontwerphuis kost 127 mensen hun baan en kost 2,9 miljoen euro. In het nieuwe business plan van Pininfarina, dat werd gemaakt na het bijna-faillissement in 2008, staat dat het bedrijf zich gaat richten op de ontwikkeling en het produceren van milieuvriendelijke auto’s, zoals EV’s.

De Franse miljardair Vincent Bolloré, wiens elektrische auto’s al worden gebruikt in autodeelprogramma in Parijs, heeft al interesse getoond in een aandeel in Pininfarina.