AMSTERDAM - Oud-Chrysler CEO Bob Nardelli vindt het zonde dat de Amerikaanse overheid Fiat heeft toegelaten in het Chrysler concern. “Op eigen kracht hadden we er ook weer bovenop kunnen komen.”

Bob Nardelli, die tot 2009 aan het hoofd stond van Chrysler, zegt in de Amerikaanse krant Detroit News dat het niet nodig was geweest dat Fiat het concern overnam.

Het bedrijf was destijds in handen van zijn investeringsmaatschappij Cerberus Captial., waarvoor hij nog steeds werkzaam is. In 2007 kocht dat bedrijf 80,1 procent van de aandelen van Daimler; daarmee was 7,4 miljard dollar gemoeid.

Kredietcrisis

Cerberus raakte Chrysler kwijt tijdens de kredietcrisis, toen het samen met General Motors met overheidsgeld overeind gehouden moest worden. “Als we toen van de overheid het zelfde aanbod hadden gekregen als Fiat, zouden we het nu prima doen,” zegt Nardelli. “Het was niet nodig dat de overheid Fiat moest weggeven.”

In maart 2009 werden de toekomstplannen van Cerberus voor Chrysler afgewezen door de overheid, samen met de aanvraag van nog eens vijf miljard dollar staatshulp.

Chrysler zou niet kunnen overleven zonder een ridder op het witte paard zoals Fiat. Zo werd Chrysler door de overheid gedwongen met Fiat in zee te gaan. Volgens Nardelli was dat ‘allemaal theater, zonder inhoud’.

Kosten

Uiteindelijk is het Cerberus gelukt om vijf miljard dollar jaarlijkse kosten te besparen. Daarbij vielen onder meer 35.000 ontslagen. “We hebben Chrysler overeind gehouden, toen het op het punt stond kopje onder te gaan.”

Overigens vindt Nardelli dat Chrysler het op het moment goed doet en goed vooruitzichten heeft voor de lange termijn. Hij hoopt dat Fiat ‘nieuwe technologie naar Chrysler brengt’. Mercedes heeft dat volgens hem nooit gedaan.

Commentaar

De directe betrokkenen bij de zaak met Chrysler gedurende de kredietcrisis willen niet reageren op het commentaar van Nardelli. Marktanalisten hebben echter geen goed woord over voor deze kritiek. “Dit klinkt als een pleegouder die eventjes zorgt voor de opvoeding van een kind van vijf, maar wel erkenning wil als dat kind later president wordt. Maar weinig mensen bij Chrysler zullen het met hem eens zijn.”