AMSTERDAM - Wat zouden ze in Amerika, waar V8 synoniem is voor ‘motor’, vinden van de Chrysler Ypsilon? De driehoeksverhouding tussen Chrysler, Fiat en Lancia zorgt er voor dat er in Engeland vanaf nu een Chrysler met de twinair van Fiat rond rijdt.

In Groot-Brittannië zijn ze al jarenlang verstoken van Lancia’s, simpelweg omdat het niet lucratief genoeg was om de auto’s van dat merk met een rechts stuur te bouwen. De samenwerking met Chrysler opent nieuwe perspectieven. De Delta kennen we inmiddels als Chrysler, en nu is de nieuwe Ypsilon aan de beurt. Het 3,80 meter kleine stadsautootje is daar met zijn 0.9-liter tweecilinder te koop onder de Amerikaanse merknaam.

Chrysler denkt goede zaken te kunnen doen met de Ypsilon in Engeland. Daar bestaat 77 procent van de verkopen uit kleine vijfdeurs auto’s. Volgens Chrysler is de Yp voorzien van ‘alle opties die je kunt verwachten van een Chrysler, in combinatie met een naar Europese smaak ontworpen interieur’.

Overigens is de turbogeblazen tweecilinder niet de enige keuze bij de Chrysler Ypslion. Net als hier zijn er de viercilinder 1,2-liter benzine en de 1,3-liter diesel met een zelfde cilinderaantal. Zit je toch maar mooi al op de helft van acht.