AMSTERDAM - Een airbag die middenvoor in de auto is geplaatst, hebben we nog niet eerder gezien. Volgend jaar begint General Motors er mee.

Vaanf het modeljaar 2013 monteert General Motors deze middenvoor airbag in de Buick Enclave, GMC Arcadia en de Chevrolet Traverse.

Dat zijn de zogeheten ‘midsize crossovers’ van het concern die alle niet via de reguliere kanalen leverbaar zijn in Europa.

Het is voor het eerst dat zo’n airbag in een auto wordt aangeboden. Uit de gegevens van de veiligheidsorganisaties in Amerika blijkt, dat aanrijdingen aan de verst gelegen zijkant van de auto goed zijn voor elf procent van de gevallen waarbij een inzittende voorin om het leven kwam. De middenvoor airbag moet dat de voorkomen. Voorwaarde is wel dat de gordels worden gedragen en dat de auto niet over de kop slaat.

GM heeft de airbag in drie jaar tijd ontwikkeld samen met toeleverancier Takata. “Hij heeft zeker de potentie om levens te redden bij aanrijdingen van opzij,” vindt het Insurance Institute for Highway Safety.