AMSTERDAM - Goed nieuws voor General Motors, in alle markten waar het concern actief is, behaalt het positieve cijfers. Ook de Europese tak van General Motors, waar Opel het belangrijkste onderdeel van is, is nu rendabel.

Over heel 2011 zal Opel/Vauxhall waarschijnlijk nog een negatief resultaat behalen, maar dat komt door de investeringen die General Motors heeft moeten doen om de Europese dochter te herstructureren.

Op een bijeenkomst in New York meldde Akerson dat als deze kosten even buiten beschouwing worden gelaten, er een klein plusje is genoteerd. Voor volgend jaar zien de verwachtingen er nu dan ook goed uit.

Tijdens de IAA eerder deze maand verklaarde Akerson al dat het doel voor de Europese tak van General Motors dit jaar zou zijn om iets beter dan breakeven, het punt waarop de inkomsten en de uitgaven gelijk zijn, te scoren.

Daarbij worden de kosten van de herstructurering niet meegenomen, zodat er een realistisch beeld voor de situatie van volgend jaar ontstaat.

Positie

Met dit nieuws lijkt de positie van Opel binnen General Motors wat verstevigd. In 2009 danste het megaconcern langs het randje van de afgrond, maar mocht het na een herstructurering waarbij alle ongezonde delen werden afgestoten toch doorstarten.

Wat er daarbij met Opel zou gebeuren bleef lange tijd onduidelijk. Eerst zou het merk verkocht worden aan Magna en Sberbank, maar op het laatste moment ketste die deal af.

Aangezien Opel al jaren geld kost, gingen de geruchten lange tijd dat Akerson liever van het merk af wilde, maar daar lijkt nu geen sprake meer van.