AMSTERDAM - Al langere tijd zit de relatie tussen Volkswagen en Suzuki in een neerwaartse spiraal, en beide fabrikanten schuwen de media niet. Suzuki claimt dat Volkswagen de eer van de Japanners schendt, Volkswagen vindt dat te theatraal.

Dat het niet echt boterde tussen Suzuki en Volkswagen was al langere tijd duidelijk. De bom barstte echter toen Suzuki besloot een motorendeal met Fiat aan te gaan, en niet bij Volkswagen aan te kloppen voor dieselmotoren.

In Wolfsburg zijn ze van mening dat dit contractbreuk is, en dat Suzuki deze schending van de overeenkomst dient te corrigeren. Suzuki is van mening dat er van schending geen sprake is door bij Fiat aan te kloppen.

De Japanners vinden dat de uitspraken van Volkswagen hun eer schendt, en dat de Duitsers hun uitspraken moeten terugnemen, iets wat ze bij het Duitse concern in ieder geval niet van plan zijn.

Voorzitter Osamu Suzuki heeft een officiële klacht gestuurd naar Volkswagen topman Martin Winterkorn. Volkswagen bevestigde de klacht te hebben ontvangen maar vindt dat Suzuki ‘theatraal’ doet en dat de situatie daarmee niet gebaat is.

Zoveelste botsing

Het is de zoveelste botsing tussen de twee autobouwers en het einde van het huwelijk lijkt dan ook aanstaande. Suzuki maakte eerder al bekend de 1,49 procent aandelen in Volkswagen zo snel mogelijk van de hand te willen doen.

Bij Volkswagen, dat 19,9 procent van de Suzuki aandelen bezit, zijn ze niet van plan om hun aandeel in Suzuki te verkopen. Analisten verwachten niet dat er nog toekomst zit in de samenwerking.