AMSTERDAM - De Volkswagen Phaeton krijgt zeker een opvolger, ondanks dat het huidige model niet heeft gebracht wat VW er van had verwacht. Toch wil het merk niet zijn voet aan de grond verliezen in het allerhoogste segment.

“Volkswagen komt zeker met een opvolger voor de Phaeton,” zo meldt de woordvoerder van het merk in Nederland. “Op het moment wordt er in de conceptfase aan gewerkt.”

Ondanks dat de Phaeton nooit een verkooptopper is geweest, wil VW het avontuur in het limousinesegment een vervolg geven.

“We zijn er aan begonnen en gooien een investering van tien jaar niet zomaar weg. We hebben er flink in geïnvesteerd en als je succes wilt hebben in een nieuw deel van markt, moet je beschikken over een lange adem. We gooien dus niet zomaar de handdoek in de ring.”

Details

Details over de nieuwe Phaeton zijn er verder nog niet. Binnen de Volkswagen groep zijn de rollen zo verdeeld, dat bij de Audi-divisie de architectuur in huis heeft voor de modellen die groter zijn dan een Passat.

Daar wordt dus de basis geleend voor de Phaeton, die verder bij VW wordt ontwikkeld. VW maakt geen haast met de opvolging van de uit 2002 stammende limo. Deze wordt op z’n vroegst in 2013 verwacht.

Onderscheiden

De grote vraag is hoe VW zich gaat onderscheiden in de klasse van A8, 7-serie, XJ en S-klasse. Er wordt gespeculeerd over een andere carrosserievorm, want ook de Phaeton is in 1999 begonnen als concept D, wat een hatchback was.

Toch lijkt het iets te gewaagd om af te stappen van de klassieke sedan. Meer dan de helft van de Phaeton-productie verdwijnt naar het Verre Oosten, waar de zo’n chique vierdeurs nog steeds de voorkeur heeft.