TROLLHÄTTAN - De Zweedse autofabrikant Saab gaat flink reorganiseren.

Het bedrijf doet woensdag bij de Zweedse rechter een aanvraag tot ''vrijwillige reorganisatie'', zo maakte moederbedrijf Swedish Automobile bekend.

''Dit betekent geen uitstel van betaling, want we moeten wel aantonen dat we levensvatbaar zijn. Er komt een bewindvoerder die meekijkt, maar het management wordt niet buitenspel gezet'', stelde een woordvoerder.

Als de rechter instemt met het verzoek, biedt dat Saab volledige bescherming tegen schuldeisers.

Vakbonden blij

De vakbonden van Saabpersoneel zijn positief over een reorganisatie, al zijn ze nog tot zeker dinsdagavond aan het lijntje gehouden door het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile.

''Het besluit om bij de rechter een zogenoemde reconstructie aan te vragen kan een goede oplossing zijn voor Saab'', zei woordvoerder Stefan Löfven van IF Metall woensdagochtend. Hij vertegenwoordigt 1500 fabrieksmedewerkers bij het automerk. ''Ik hoop dat het gerechtshof de zaak snel behandelt, zodat onze leden hun salaris krijgen.''

De Zweedse staat geeft arbeiders bij een faillissement of uitstel van betaling 6 maanden lang loongaranties met een maximum van 170.000 kroon (bijna 19.000 euro) per werknemer. Daarvoor moet een rechter wel eerst een verzoek tot reorganisatie goedkeuren.

Uitstel van betaling

Saabs reorganisatieverzoek, feitelijk uitstel van betaling voor drie maanden, dat het gerechtshof van Vänersborg woensdag om 9 uur ontving, lijkt voor de vakbonden als een verrassing te komen. ''Ik heb wel geruchten gehoord, maar ik wil eerst de bevestiging zien'', zei IF Metalls woordvoerder bij Saab Hakan Skött dinsdagavond laat nog tegen Zweedse journalisten.

IF Metall vergaderde dinsdagmiddag nog over de mogelijkheid om het faillissement van Saab aan te vragen. De bond besloot een beslissing echter uit te stellen, omdat volgens een woordvoerder de Saab-leiding ''in overleg met een mogelijke financier'' zou zijn.

De drie andere vakbonden van Saab-personeel, Unionen, Sverige Ingenjörer en Ledarna, hadden woensdagochtend vroeg nog geen reactie klaar. In totaal vertegenwoordigen de bonden 3400 Saab-medewerkers.