TROLLHATTAN - De Zweedse autofabrikant Saab vraagt de Zweedse rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers.

Het geplaagde bedrijf hoopt daarmee de ruimte te krijgen om het bedrijf te reorganiseren en levensvatbaar te maken, zo maakte moederbedrijf Swedish Automobile woensdag bekend.

Als de rechter instemt met het verzoek dat woensdag door Saab wordt ingediend, dan wil het Zweedse bedrijf samen met een curator een reorganisatie inzetten die de kosten van het bedrijf sterk moet terugdringen. Dit plan zal binnen 3 weken aan investeerders en schuldeisers worden voorgelegd.

De loonbetaling zou voorlopig worden overgenomen door de Zweedse overheid, terwijl Swedish Automobile op zoek gaat naar nieuwe geldbronnen voor het bedrijf. De productie bij Saab ligt al maanden stil door de grote geldproblemen van het bedrijf. Daardoor kunnen ook de lonen van het personeel al een tijdlang niet meer worden betaald.

Niet buitenspel

Een woordvoerder van Saab benadrukte dat het bedrijf zijn toekomst in eigen hand houdt. ''Er komt een bewindvoerder die meekijkt, maar het management wordt niet buitenspel gezet. Wij moeten aantonen dat we levensvatbaar zijn.''

Volgens topman Victor Muller moet het verzoek Saab in staat stellen om de tijd te overbruggen tot de eerder dit jaar door Chinese investeerders toegezegde financiering binnen is. Hij hield geloof in een goede afloop voor het Zweedse bedrijf, dat hij begin 2010 overnam. ''Hoewel de vrijwillige reorganisatie ons ongetwijfeld voor moeilijke beslissingen zal stellen , geloof ik dat Saab hier sterker uit zal komen.''