AMSTERDAM - De elektrische auto maakt de komende jaren een flinke opmars. Uit onderzoek blijkt dat niet iedereen kan meerijden op de EV-trein. In 2020 hebben vijf grote accufabrikanten het voor het zeggen.

Het gezaghebbende Duitse onderzoeksinstituut Roland Berger heeft zich verdiept in de opkomst van de elektrische auto.

Volgens hun bevindingen stijgt het marktvolume voor litium ion-accu’s voor personenauto’s en vrachtwagens van de huidige 1,5 miljard dollar naar 9 miljard. Als de populariteit van de elektrische auto daarna doorpakt, is dat in 2020 50 miljard dollar.

“In de komende jaren wordt de productie van het aantal accu’s verdubbeld. De fabrikanten hebben zich daarop ingesteld,” aldus de onderzoekers in de Duitse krant ‘Welt’.

Producenten

Volgens Roland Berger zijn er in 2015 vijf accuproducenten die de dienst uitmaken. Dat is het Frans-Japanse AESC, het Koraanse LG, het Japanse Panasonic/Sanyo en het Amerikaanse A123 en het Koraans-Duitse SB LiMotive. Samen zullen ze goed zijn voor tachtig procent van de productie.

Verder voorspellen de experts dat Renault-Nissan in 2015 met afstand de grootste fabrikant is van elektrische auto’s en plug in-hybrides. Daarna volgen General Motors, Ford, Volkswagen en Toyota. Bij de hybrides zullen Honda en Hyundai voorop liggen.