AMSTERDAM - Jaguar komt in 2013 met de compacte sportwagen XE. Die hebben we al verschillende keren op de kiek gezet.

Deze topversie hebben we echter nog niet eerder gezien. Vergeet downsizing: hier ronkt een V8.

De Jaguar XE, die in 2013 onder de XK in het programma komt, doet natuurlijk mee met de mode naar groenere auto’s.

De nadruk zal liggen op zescilinders en als je zo kijkt wat er de laatste jaren uit de ontwikkelingsafdeling van Jaguar-Land Rover komt, zal het ons niet verbazen als er ook hybridetechniek beschikbaar komt.

Voor nu vergeten we dan allemaal even. Dit prototype van de XE, dat onze fotograaf snapte vlak bij het hoofdkwartier van Jaguar is voorzien van een V8. Tot op heden waren alle XE prototypes voorzien van centraal geplaatste uitlaateindpijpen en deze heeft ze op de hoeken. Zo valt het op dat er iets aan de hand is – nog even afgezien van het geluid.

Eerste levensteken

We hebben hier dus het eerste levensteken van de topper uit de XE-reeks. Dat moet de auto worden die het opneemt tegen de Mercedes-Benz SLK AMG en de dikste versies van de Porsche Boxster.

Of die topversie meteen aanwezig is als de XE vroeg in 2013, is nog maar even de vraag. Wij gokken er op dat het eerst de beurt is aan de normalere zescilinders en wellicht een dieseluitvoering. Of deze V8 een supercharger heeft of niet, is ook niet bekend.