AMSTERDAM - Tien jaar geleden werd de Mini opnieuw aan de wereld voorgesteld, niet meer als vervoer voor de massa, maar als premium auto met geweldige rijeigenschappen.

En het bleek een succes, daarom kon Mini afgelopen week het twee miljoenste exemplaar verwelkomen.

Hoewel het concept van de nieuwe Mini ongeveer net zo Brits is als Sauerkraut mit Bratwurst, worden de auto's van het merk nog steeds in Engeland gebouwd. Premier David Cameron reed afgelopen woensdag in Oxford het twee miljoenste exemplaar van de band.

En dat is natuurlijk een behoorlijke mijlpaal, zeker wanneer je bedenkt dat Mini er maar tien jaar over heeft gedaan om dit feestelijke aantal te bereiken.

Het feestexemplaar is een speciale Mini Convertible in White Silver metallic lak en een blauw dak. Speciale wielen en details aan zowel de binnen- als de buitenkant maken dit exemplaar uniek, en hij fungeert als hoofdprijs van Mini’s Facebook-actie.

Gelukkige eigenaar

Iedereen kan meedingen en op 30 september wordt er een deelnemer gekozen die zich de gelukkige eigenaar van het feestnummer mag noemen.

In 2001 begon de productie in Plant Oxford met ongeveer 2.400 medewerkers die 300 auto’s per dag bouwden. Vandaag de dag werken er meer dan 3.700 mensen in Oxford en rollen er drie keer zoveel Mini’s per dag van de band.

En de toekomst ziet er voor Mini goed uit, want moederbedrijf BMW investeert flink in het merk. Op de middellange termijn moeten er flink wat nieuwe modellen bij komen. Ook de productiecapaciteit van de fabriek in Oxford moet de komende jaren verder vergroot worden.