AMSTERDAM - Pas achteraf kreeg de Audi A2 eigenlijk de waardering die hij verdiende, met z’n slimme ruimteconcept en lichtgewicht materialen.

Nu in deze CO2-geobsedeerde tijden iedereen aan gewichtsbesparing en downsizing doet, waagt het merk uit Ingolstadt met de A2 Concept op de IAA een nieuwe poging.

De A2 Concept is 3,80 meter lang, 1,69 m breed en 1,49 m hoog. Audi is trots op het feit dat de concept-car met deze lengte toch plek aan vier personen biedt.

De aandrijflijn van de A2 Concept is geheel elektrisch. Hierdoor lijkt Audi de A2 rechtstreeks tegenover de BMW i3 te willen zetten, want dat is immers ook een vierzitter met elektrische aandrijflijn.

Matrix

De Audi A2 concept heeft zogenaamde matrix beam- koplampen, de nieuwste lichttechnologie waarbij LED’s en microreflectoren voor een hoge lichtopbrengst zorgen zonder tegenliggers te verblinden. De dagrijverlichting bestaat uit lichtvezels.

De achterlichten passen hun lichtopbrengst aan als de zichtcondities wijzigen. Het mistachterlicht maakt gebruik van laserdiodes. Bij mist zorgt het voor een sterke lichtstraal. Ook projecteert het een rode driehoek op de weg bij wijze van waarschuwing voor achterliggers.

De Audi A2 Concept is uitgevoerd met dynamic light, een lichtband die vanaf de hoek van de voorruit naar de achterzijde van de auto loopt. Deze ‘band’ herbergt een diverse functies. Speciale sensoren ‘herkennen’ bijvoorbeeld de bestuurder. Hij of zij is dan in staat om door middel van een simpele beweging de deuren te openen.

Tijdens het rijden fungeert de lichtband als markeringslicht. Als de bestuurder de richtingaanwijzer gebruikt, krijgt de band een knipperlichtfunctie. Bij het remmen laat de lichtband een naar voren bewegend rood licht zien. Zo wordt de remkracht duidelijk voor medeweggebruikers.

Touchzones

Audi streeft naar een ‘intuïtieve’ bediening met ‘touchzones’ aan de binnenkant van het stuur en automatisch tevoorschijn komende bedieningsoppervlakken. De bestuurder krijgt relevante reis- en voertuiginformatie via een 7-inch display en twee secundaire beeldschermen. De vloer van de Audi A2 Concept is volledig vlak. Onder alle vier individuele stoelen is bergruimte beschikbaar.

De  Audi A2 Concept debuteert op de persdag van de IAA in Frankfurt, die op dinsdag 13 september plaatsvindt.