AMSTERDAM - Voor de eerste keer heeft onze spionagefotograaf de Peugeot 2008 en de Citroën Crossback op de kiek. Dat zijn de Franse versies van de Mitsubishi ASX.

De Mitsubishi ASX kennen we al weer enige tijd als nieuwe concurrent in het segment van de Nissan Qashqai.

Het geld dat er met die Nissan wordt verdiend, vloeit indirect in de kas van Renault. Dat laten ze bij PSA niet langer over hun kant gaan.

Mitsubishi is al langer partner van PSA, denk maar aan de 4007 en de C-Crosser die eigenlijk een Outlander zijn en de Ion en de C-Zero die eigenlijk een i-MiEV zijn.

Camouflafe

Dit keer is het oog dus gevallen op de ASX. Die wordt op het moment verfranst. Op het moment rijden ze nog rond onder de kenmerkende camouflage van de Fransen, die ons altijd sterk doet denken aan vuilniszakken. Het werkt echter wel: de vormen van de kleine crossovers, zijn nauwelijks te onderscheiden.

Bij Peugeot ligt de naam 2008 voor de hand en voor de Citroën wordt in de wandelgangen gesproken over Crossback. We verwachten ze in de lente van 2012 in de showrooms. Kort daarvoor debuteren de modellen op de Autosalon van Genève. In elk geval komen de auto’s beschikbaar met een 120 pk sterke benzine- en dieselmotor.

Of er ook een 4x4 in het programma komt, is nog maar helemaal de vraag. De Mitsubishi ASX is er bij ons namelijk alleen als voorwielaandrijver.