AMSTERDAM - Volkswagen plant een SUV die groter is dan de Touareg, maar minder duur is. Die auto blijft voorbehouden aan de Amerikaanse markt.

Volkswagen wil gaan groeien op de Amerikaanse markt. Daarvoor worden modellen ontwikkeld die alleen voor die lokale markt bestemd zijn.

Eén daarvan wordt een zevenzits SUV, die in de VS met zijn prijs tussen de Tiguan en de Touareg zal zitten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Detroit News.

Een goed voorbeeld van een VW voor de Amerikaanse markt, is de lokaal geproduceerde Passat. Daarvan komt alleen de naam overeen met de auto die we in Europa kennen.

Verdubbelen

Op de lange termijn wil VW de verkoopaantallen in Amerika verdubbelen tot 800.000 exemplaren. In 2013 moet weer winst worden geschreven in dat werelddeel. Volkwagen neemt daarbij afscheid van de samenwerking met andere fabrikanten. Dat leverde een aantal jaren geleden nog de Volkswagen Routan op – niet meer of minder dan een omgebadgede Chrysler Grand Voyager.

“Het past niet meer bij Volkswagen om samen te werken met andere merken. Door ons grote merkenpalet hebben we de meeste kennis wel zelf in huis,” aldus de Nederlandse woordvoerder van het merk die we met het nieuws van VW Amerika confronteerde.

Tennessee

In elk geval investeert Volkswagen vier miljard dollar in de VS om de plaats terug te winnen als het belangrijkste importmerk. Bij die investering wordt het bedrag van één miljard dollar gerekend, dat is gestopt in de fabriek in Chattanooga, Tennessee, waar ook de Amerikaanse Passat ordt gebouwd.