AMSTERDAM - De G-klasse is een gekoesterde dinosauriër in het Mercedes-gamma, maar de tand des tijds heeft zelfs invloed op deze hoekige terreinauto. Vandaar dat er volgend jaar een kleine facelift aan zit te komen én er belangrijk AMG-nieuws op stapel staat.

De Mercedes G-klasse AMG die je hier ziet, is namelijk zeer waarschijnlijk een G 63 AMG. Mercedes-Benz heeft zelf nog niets losgelaten over eventuele opvolging van de G 55 AMG (en de facelift van de G-klasse in het algemeen), maar de eerste aanwijzing was het uitlaatgeluid van het prototype.

Dat week volgens onze spionagefotograaf duidelijk af van dat van de huidige G 55 AMG met compressormotor.

De tweede verklaring kunnen we zoeken op de voor Mercedes-Benz extreem belangrijke Amerikaanse markt.

Emissie-eisen

Om te kunnen blijven voldoen aan de Californische emissie-eisen, moet Mercedes-Benz de verouderde 5,4-liter V8 met compressor schrappen en de nieuwe 5,5-liter V8 turbomotor is dan de vervanger om de uitstoot van schadelijke stoffen fors terug te dringen. Het vermogen schatten we in op 525 pk.

De verwachte introductie van de G 63 AMG is onderdeel van een kleine facelift die Mercedes-Benz volgend jaar doorvoert bij de G-klasse. De aanpassingen aan de Geländewagen omvatten onder meer nieuwe bumpers en een nieuwe grille.