AMSTERDAM - De elektrische Schluckspecht van de universiteit in Offenbach is een recordauto. Met een actieradius van 1.631 kilometer komt hij verder dan welk EV dan ook.

Studenten van de universiteit in het Duitse Offenbach hebben het voor elkaar gekregen om met hun volledig elektrische Schluckspecht (Duits voor slokop) op één acculading een afstand van 1.631,5 kilometer af te leggen.

Dat is een record in de wereld van elektrische voertuigen. De recordrit is verreden in 36 uur en 12 minuten op het testcircuit van Bosch in Boxberg. Dat betekent dus dat er een gemiddelde snelheid is gehaald van 45 km/u.

De batterijen van de Schluckspecht geven 23 kWh af. Het vorige record stond op naam van een Japanse EV waarvan de batterijen 50 kWh afgaven. Zij haalden tijdens hun recordrit wel een gemiddelde snelheid van 50 km/u.

Techniek doorontwikkeld

Tijdens de Solar Challenge, vorig jaar in Zuid-Afrika reed de Schluckspecht ook in het kielzog mee. Toen bleek dat hij in normaal verkeer een actieradius had van 626,6 kilometer. Sindsdien is de techniek flink doorontwikkeld.

De Universiteit in Offenbach werkt samen met het Frauenhofer Instituut. Bijzonder aan de auto is dat de accupakketten in lange stroken aan weerszijde van de bestuurder zijn geplaatst. Verder is er een bijzonder aerodynamische carrosserie en is de werking van de batterijen verregaand geoptimeerd.